28.11.2013

SMALEC

Któż nie lubi kromki świeżego chleba ze smalcem, skwarkami i kiszonym ogórkiem  ?
Nie znam takich osób ... a Wy ? :)

Dzisiaj zapraszam na smalec domowy, z cebulką, skwarkami, i odrobiną boczku ....

SKŁADNIKI:

słonina
boczek surowy wędzony
cebula
sól
pieprz
majeranek


PRZYGOTOWANIE:

słoninę kroimy bardzo drobno, od wielkości kawałków zależy wielkość skwarek :)


 cebulę też kroimy dosyć drobno

oraz boczek

do garnka wrzucamy słoninę i topimy na wolnym ogniu

jak już słonina jest dosyć stopiona dorzucamy boczek i lekko go rumienimy,
na końcu wrzucamy cebulę i majeranek, który da nam cudowny aromat smalcu

Gdy wszystko mamy już wytopione i zarumienione, wlewamy do miseczki i czekamy aż ostygnie ...



SMACZNEGO :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.