Na jesienne, deszczowe dni polecam słoneczną sałatę z rukolą :-)
Rukola to po prostu Rokietta Siewna, roślina z rodziny kapustowatych :) Szczególnie polecana do kuchni śródziemnomorskiej, mdłych owoców morza, mozarelli czy awokado.
Rukola ma lekko orzechowy smak i jest po prostu smaczna i zdrowa :)
Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze a zawartość talerza zniknie w 5 minut :)
SKŁADNIKI:
rukola
kiełki brokułów
pomidorki koktajlowe
oliwki czarne
ser mozarella
płatki migdałów
szynka wiejska, długodojrzewająca
oliwa z oliwek
bazylia
tymianek
papryka
lubczyk
czosnek
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
rukolę rozkładamy na dużym talerzu i rozrzucamy na niej połówki pomidorków
dodajemy pokrojony ser mozarella
dodajemy czarne oliwki
plastry szynki powinny być bardzo cienkie, robimy z nich "różyczki" i układamy na sałacie
posypujemy płatkami migdałów oraz kiełkami brokułów,
zmielone zioła mieszamy z oliwą z oliwek i polewamy trochę sałatę przed samym podaniem
SMACZNEGO :-)
mniam !!!!
OdpowiedzUsuń