25.11.2013

TZATZIKI czyli SOS CZOSNKOWY

Na jesienno - zimowe chłody najlepszy jest czosnek. Wiedzieli już o tym starożytni... grecy :-)
Do dań mięsnych, z grilla, sałat oraz bagietek polecam tzatziki czyli krótko mówiąc sos czosnkowy.


SKŁADNIKI:

ogórek zielony, świeży
jogurt typu greckiego ( jest lekko zakwaszany i gęsty )
czosnek
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

ogórka ścieramy na drobnej tarce
dodajemy szczyptę soli, pieprzu i odstawiamy na chwilę, żeby ogórek "puścił" wodę.

BARDZO WAŻNA SPRAWA: tej wody NIE WYLEWAMY !
 wyciskamy ząbki do startych ogórków, w zależności od tego jak bardzo lubicie czosnek wyciskamy około 3 ząbki na jednego ogórka  :)

dodajemy jogurt i wszystko mieszamy

proste, prawda ? :)

SMACZNEGO :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.