29.10.2013

ŁOPATKA Z BROKUŁAMI I ZIELONĄ FASOLĄ

Lubię mięso :) chyba pod każdą postacią ... a jak jeszcze można je szybko zrobić to już wogóle jest super !
Dzisiaj w menu ŁOPATKA WIEPRZOWA Z BROKUŁAMI I ZIELONĄ FASOLĄ.
Mięso przyprawiłam tylko domową  VEGETĄ, oraz HARISSĄ - prawdziwą tunezyjską przyprawą.
Jeśli nie lubicie dań "na ostro" lub nie macie dostępu do orientalnych przypraw możecie zastąpić je chilli lub ostrą papryką.

SKŁADNIKI:

łopatka wieprzowa świeża
domowa vegeta
harissa
czosnek
brokuły
fasolka szparagowa zielona
2 łyżki margaryny
bułka tarta
olej

PRZYGOTOWANIE:

gotujemy brokuły oraz zieloną fasolkę

mięso tniemy na plastry ( żeby szybciej się upiekło, pokroiłam na cieńsze niż zwykle )


łopatkę przyprawiamy domową vegetą oraz harissą
harissa jest bardzo, bardzo ostra więc wystarczy szczypta płatków aby potrawa była wyrazista
można też użyć tej przyprawy w paście, zależy jaką uda nam się kupić :)

mięso nacieramy przyprawami


i wrzucamy do brytfanny


najpierw podsmażamy a potem dusimy około 40 minut

pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięte dwa ząbki świeżego czosnku

mięso podajemy z brokułami i zieloną fasolką polane bułką tartą

SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.