Dzisiaj w menu ŁOPATKA WIEPRZOWA Z BROKUŁAMI I ZIELONĄ FASOLĄ.
Mięso przyprawiłam tylko domową VEGETĄ, oraz HARISSĄ - prawdziwą tunezyjską przyprawą.
Jeśli nie lubicie dań "na ostro" lub nie macie dostępu do orientalnych przypraw możecie zastąpić je chilli lub ostrą papryką.
SKŁADNIKI:
łopatka wieprzowa świeża
domowa vegeta
harissa
czosnek
brokuły
fasolka szparagowa zielona
2 łyżki margaryny
bułka tarta
olej
PRZYGOTOWANIE:
gotujemy brokuły oraz zieloną fasolkę
mięso tniemy na plastry ( żeby szybciej się upiekło, pokroiłam na cieńsze niż zwykle )
łopatkę przyprawiamy domową vegetą oraz harissą
harissa jest bardzo, bardzo ostra więc wystarczy szczypta płatków aby potrawa była wyrazista
można też użyć tej przyprawy w paście, zależy jaką uda nam się kupić :)
mięso nacieramy przyprawami
i wrzucamy do brytfanny
najpierw podsmażamy a potem dusimy około 40 minut
pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięte dwa ząbki świeżego czosnku
mięso podajemy z brokułami i zieloną fasolką polane bułką tartą
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.