19.10.2013

GOŁĄBKI

Na początek GOŁĄBKI, moje ulubione :)
Wiemy, że są różne szkoły "gołąbków" ... jednak mnie najbardziej smakują te, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa.
Mięso z ryżem, zawinięte w liściach kapusty, polane sosem pomidorowym ... ślinka cieknie :)
Do dziś robię gołąbki przepisu mojej mamy i babci ....

SKŁADNIKI:

1kg mięsa mielonego
1 szklanka ryżu
1 kapusta włoska lub pekińska lub biała
2 jajka
200 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek


PRZYGOTOWANIE:

obieramy liście kapusty

następnie "parzymy" je chwilę we wrzątku aby zmiękły

mięso mieszamy z przyprawami oraz wcześniej ugotowanym ryżem


na miękkie liście kapusty układamy mięso


zawijamy liście z mięsem w tzw. kopertę i wiążemy nitką aby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania




dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i układamy na nich warstwę gołąbków
następnie zalewamy rozrobionym z wodą koncentratem pomidorowym


pierwszą warstwę zakrywamy liśćmi i zalewy koncentratem

układamy kolejną warstwę gołąbków

... i ponownie zalewamy "pomidorkami"

całość przykrywamy liśćmi kapusty

zalewamy pomidorkami

i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin ( aż mięso się ugotuje i kapusta będzie miękka )


Gołąbki podaję z ziemniakami, polane sosem pomidorowym czyli "naszym
wywarem zagęszczonym śmietaną.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.