Wiemy, że są różne szkoły "gołąbków" ... jednak mnie najbardziej smakują te, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa.
Mięso z ryżem, zawinięte w liściach kapusty, polane sosem pomidorowym ... ślinka cieknie :)
Do dziś robię gołąbki przepisu mojej mamy i babci ....
SKŁADNIKI:
1kg mięsa mielonego
1 szklanka ryżu
1 kapusta włoska lub pekińska lub biała
2 jajka
200 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
PRZYGOTOWANIE:
obieramy liście kapusty
następnie "parzymy" je chwilę we wrzątku aby zmiękły
mięso mieszamy z przyprawami oraz wcześniej ugotowanym ryżem
na miękkie liście kapusty układamy mięso
zawijamy liście z mięsem w tzw. kopertę i wiążemy nitką aby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania
następnie zalewamy rozrobionym z wodą koncentratem pomidorowym
pierwszą warstwę zakrywamy liśćmi i zalewy koncentratem
układamy kolejną warstwę gołąbków
... i ponownie zalewamy "pomidorkami"
całość przykrywamy liśćmi kapusty
zalewamy pomidorkami
i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin ( aż mięso się ugotuje i kapusta będzie miękka )
Gołąbki podaję z ziemniakami, polane sosem pomidorowym czyli "naszym
wywarem zagęszczonym śmietaną.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.