5.01.2014

TIRAMISU

Dziś wyjątkowy deser prosto z Włoch ... Proszę Państwa oto TIRAMISU :)
Niezwykle prosty w przygotowaniu, szybki, wcale nie taki drogi jak się wszystkim wydaje a kawałek tego cuda do kawy espresso smakuje niebiańsko !!!

SKŁADNIKI: ( na średnią tortownicę )

750g sera mascarpone ( można kupić w lidlu pakowany po 250g, wiec 3 opakowania nam wystarczą )
4 żółtka
150g cukru ( około 1/2 szklanki )
2 paczki biszkoptów ( mogą być podłużne lub okrągłe )
gorzka czekolada lub kakao
kawa espresso
likier migdałowy amaretto

PRZYGOTOWANIE:

przygotowujemy składniki :)


 robimy w miseczce mocną kawę espresso i wlewamy do niej likier
nie wszyscy mają ekspres do kawy więc espresso można zastąpić kawą rozpuszczalną bardzo mocną

biszkopty moczymy w naszej "mieszance" kawowo-likierowej
ważne, żeby tylko biszkopt zanurzyć i szybko wyciągnąć
nie możemy pozwolić aby bardzo nasiąkły.

układamy na tortownicy bardzo gęsto

same żółtka miksujemy z cukrem i dodajemy ser,
miksujemy aby uzyskać jednolitą masę


połowę masy serowej kładziemy na biszkoptach i posypujemy startą czekoladą

na masę ponownie kładziemy warstwę nasączonych biszkoptów

na biszkopty ponownie kładziemy resztę masy serowej i posypujemy startą gorzką czekoladą

nasze ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ... podajemy schłodzone !

SMACZNEGO :-)



PS.: jeśli macie pupila koniecznie dajcie do wylizania miskę po masie serowej !
  kudłaczom też od życia się coś należy  :)




1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.