Niezwykle prosty w przygotowaniu, szybki, wcale nie taki drogi jak się wszystkim wydaje a kawałek tego cuda do kawy espresso smakuje niebiańsko !!!
SKŁADNIKI: ( na średnią tortownicę )
750g sera mascarpone ( można kupić w lidlu pakowany po 250g, wiec 3 opakowania nam wystarczą )
4 żółtka
150g cukru ( około 1/2 szklanki )
2 paczki biszkoptów ( mogą być podłużne lub okrągłe )
gorzka czekolada lub kakao
kawa espresso
likier migdałowy amaretto
PRZYGOTOWANIE:
przygotowujemy składniki :)
robimy w miseczce mocną kawę espresso i wlewamy do niej likier
nie wszyscy mają ekspres do kawy więc espresso można zastąpić kawą rozpuszczalną bardzo mocną
biszkopty moczymy w naszej "mieszance" kawowo-likierowej
ważne, żeby tylko biszkopt zanurzyć i szybko wyciągnąć
nie możemy pozwolić aby bardzo nasiąkły.
układamy na tortownicy bardzo gęsto
same żółtka miksujemy z cukrem i dodajemy ser,
miksujemy aby uzyskać jednolitą masę
połowę masy serowej kładziemy na biszkoptach i posypujemy startą czekoladą
na masę ponownie kładziemy warstwę nasączonych biszkoptów
na biszkopty ponownie kładziemy resztę masy serowej i posypujemy startą gorzką czekoladą
nasze ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ... podajemy schłodzone !
SMACZNEGO :-)
PS.: jeśli macie pupila koniecznie dajcie do wylizania miskę po masie serowej !
kudłaczom też od życia się coś należy :)
dzieki, zrobie :)
OdpowiedzUsuń